Momčilo Vuksanović kazuje živuću istinu da su Srbi najnezapošljeniji, jasno se to vidi iz primjera Cetinja, đe živi 90% Crnogoraca!

Najveća nezaposlenost na Cetinju

Stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori iznosi 10,93 odsto i vjerujem da će uskoro pasti na nivo koji je zabilježen u Evropskoj uniji, a koji je prema podacima Eurostata u maju iznosio 7,5 odsto, kazao je direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Zoran Jelić.

Na teritorijalnom nivou najmanju stopu nezaposlenosti imaju opštine Herceg Novi ( 5,1 odsto), Budva (šest odsto) i Bar (7,3 odsto), dok najveću bilježe Cetinje (19,4 odsto), Žabljak (19,3 odsto) i Bijelo Polje (18,5 odsto).

Prema podacima Zavoda, u Crnoj Gori je nezaposleno 28. 897 osoba što je za 4.517 manje u odnosu na isti period prošle godine, odnosno 13,5 odsto.

U prvih pola godine oglašeno je 37.395 slobodnih radnih mjesta, od čega na neodređeno vrijeme 9.935 i 27.460 na određeno vrijeme, što je 11,3 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

„Ako se tim podacima dodaju i oglasi iz jutarnjih dnevnih novina gdje je Zavod oglasio 703 slobodna mjesta, a 65 poslodavaca traži 135 radnika može se zaključiti da u crnogorskoj privredi ima sve više posla i slobodnih radnih mjesta”, rekao je Jelić.

Od početka godine broj novozaposlenih je dostigao cifru od 20.402 od čega je 30 odsto na neodređeno vrijeme i 70 odsto na određeno vrijeme, a na godišnjem nivou broj novozaposlenih je veći za 1.400. Na sezonskim poslovima od početka godine angažovano je 5.145, dok su posao našla 1.044 pripravnika.

Crnogorsko tržište rada i dalje karakteriše veća tražnja od ponude, veliki broj osoba bez zanimanja (22,01odsto), nezaposlenih sa preko 40 godina starosti (57,97 odsto) i preko 50 godina starosti (35,42 odsto), najveća stopa nezaposlenosti u opštinama sjevernog regiona, najveća tražnja radnih mjesta u centralnom i južnom dijelu države….

Kroz program aktivne politike zapošljavanja Zavod je od početka godine organizovao 47 programa za poznatog poslodavca kroz koje je obuku prošlo 290 osoba, dok su za tržište rada organizovana 84 programa u kojima je obučeno 392 ljudi.

Podaci za pola godine pokazuju da je najveći deficit zanimanja u oblasti turizma, ugostiteljstva i građevinarstva, te da čini 50 odsto deficitarnih zanimanja. U turističko-ugostiteljskim djelatnostima najdeficitarniji su kadrovi četvrtog stepena (51 odsto), petog (45 odsto) i trećeg (27 odsto), dok je u oblasti građevinarstva najviše nedostaju kadrovi sa trećim stepenom stručne spreme (33 odsto), četvrtim (19 odsto) i sedmim ( sedam odsto).

http://www.cafemontenegro.com/index.php?group=25&news=37683

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s


%d bloggers like this: