Vidi se po količini novca koje dobijaju DANU i crnogorski PEN centar, koliko su Crnogorci povlašćeni!

DANU, PEN i CDNK uputili otvoreno pismo Đukanoviću i Krivokapiću

16. jun 2010.

Dukljanska akademija nauka i umjetnosti, Crnogorski PEN Centar i Crnogorsko društvo nezavisnih književnika uputili su otvoreno pismo Milu Đukanoviću i Ranku Krivokapiću. Pismo, dostavljeno Portalu Analitika, objavljujemo integralno.

Poštovana gospodo,

Prije više od četiri godine Crna Gora je povratila svoju istorijsku državnost, i ponovo se uvrstila u red priznatih i slobodnih nacija. U skladu sa tom činjenicom vjerovali smo da su se konačno stvorili uslovi, da se poslije gotovo stoljetne negacije crnogorskog nacionalnog i državnog bića, inauguriše nova nacionalna strategija za sveobuhvatnu duhovnu, kulturnu, i prosvjetnu obnovu, koja će korespondirati sa zahtjevima novog vremena i statusom jedne suverene, međunarodno priznate države.

Riječju, promjene u postreferendumskom periodu u kulturno-duhovnoj sferi su slabe i nedovoljne. S aspekta državne politike, previše je improvizacija, dnevno-političkih kalkulacija, neusaglašenosti državnog vrha oko najvažnijih identitetskih pitanja, pa i otvorenog podržavanja institucija koje su tradicionalno opstruirale, demonizovale i zatirale crnogorsku kulturnu i nacionalnu osobenost. Tako da i danas imaju privilegovan status Srpska pravoslavna crkva kao i neke ”naše” institucije koje su u koncepcijskom i ideološkom smislu i dalje na pozicijama anahronih velikosrpskih doktrina koje Crnu Goru i Crnogorce smatraju provincijalnim dijelom velikodržavnog i nacionalnog srpstva, negirajući posebnost Crnogorskog jezika i autokefalnost Crnogorske crkve, koja je u pravoslavlju sinonimna sa državnom nezavisnošću. Iz državnog budžeta, u milionskom iznosu, podupire se multidisciplinarni projekat Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Crna Gora u 21. stoljeću u eri kompetitivnosti, u kojemu, čak ni u naslovu potprojekta o kulturi, nema riječi o crnogorskoj kulturnoj samobitnosti.

S druge strane, crnogorske kulturne institucije su marginalizovane, bez stalnih dotacija i minimalnih uslova za rad, prepuštene konkursima za nevladine organizacije. Vrhunac poniženja u tretiranju naših organizacija dogodio se prilikom raspodjele sredstava za nevladine organizacije od strane Skupštine Crne Gore. U toj komisiji većina članova su predstavnici državotvornih stranaka, i u raspodjeli sredstava Dukljanska akademija nauka i umjetnosti, Crnogorski PEN centar, i Crnogorsko društvo nezavisnih književnika, ukupno su dobili 3.500 eura, a samo Društvo srpskih književnika Crne Gore i Hercegovine 2.850 eura! (Ime ove organizacije implicitno negira međunarodni subjektivitet susjedne Bosne i Hercegovine, a Crnu Goru podrazumijeva kao region). Podsjećamo da su u DANU, PEN-u i CDNK-*u, ogromna većina aktivnih i referentnih crnogorskih književnika.

Poštovana gospodo, Zahtijevamo od vas kao najviših predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti, da u skladu s Ustavom Crne Gore, i političkim programom na kojemu ste pobijedili na refendumu za nezavisnost, svestrano razmotrite nezavidnu situaciju u domenu kulture i nauke, i da u skladu s mogućnostima, poduprete institucije koje su u posljednje dvije decenije dale veliki doprinos društvenoj, kulturnoj i nacionalnoj emancipaciji Crne Gore

http://www.portalanalitika.me/politika/vijesti/6876-danu-pen-i-cdnk-uputili-otvoreno-pismo-ukanoviu-i-krivokapiu.html

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s


%d bloggers like this: