Opa, RTS javlja, 14. aprila 2010. još jedan dokaz mržnje Crne Gore prema ugroženom (vječno ugroženom, podrazumijeva se) srpstvu i Srbiji!

Crna Gora ustupa Srbiji avione „supergaleb“

14. april 2010. | 11:54 | Izvor: Beta, RTV
BEOGRAD -Ministri odbrane Srbije i Crne Gore Dragan Šutanovac i Boro Vučinić potpisali su danas Ugovor o razmeni imovine i dokumentacije koji, između ostalog, precizira da Vojska Crne Gore srpskoj vojsci ustupi šest aviona Supergaleb G-4 koji su sada na aerodromu kod Podgorice.

Na konferenciji za novinare na aerodromu Batajnica, Šutanovac je rekao da će ti avioni uskoro biti prebačeni u Srbiju i izrazio očekivanje da će do septembra 2011. godine biti remontovani i vraćeni u letno stanje.

Srbija će od Crne Gore dobiti i potrebnu opremu za korišćenje tih aviona ali i rezervne delove za helikoptere koje Vojska Crne Gore više ne koristi.

Vučinić je rekao da će Crna Gora od Srbije dobiti aerodromski uređaj za noćno letenje i deo vlasništva u preduzeću Novi prvoborac iz Herceg Novog. On je dodao da će Crna Gora dobiti i određenu vojnu, kao i dokumentaciju iz oblasti urbanizma i katastra koja je u Beogradu.

Dva ministra su se složila da je saradnja Srbije i Crne Gore u oblasti odbrane izuzetno dobra i da je potpisivanje Ugovora važan korak u ukupnim odnosima dve države, kao i da će ta saradnja pozitivno uticati na stabilnost u regionu.

Šutanovac je rekao da su dva Ministarstva odbrane u prethodnom periodu ostvarili veoma dobru saradnju i u oblasti vojnog školstva i podsetio da su 44 oficira crnogorske vojske već završili Vojnu akademiju u Srbiji a da se u Beogradu trenutno školuje 14 kadeta iz Crne Gore, jedan na Vojno-medicinskoj akademiji i dvojica oficira na višim vojnim školama.

Srpski ministar je najavio mogućnost skorog početka zajedničke obuke u Centru za ABHO Vojske Srbije u Kruševcu, dok je Vučinić potvrdio da je Crna Gora zainteresovana za saradnju u oblasti školovanja jer ta zemlje neće razvijati sopstveni sistem vojnog školstva.

Šutanovac i Vučinić su dodali da između dva ministarstva više nema nerešenih pitanja i potraživanja, a da će se proces sukcesije dalje odvijati na drugom nivou.

Ministar Šutanovac je izrazio nadu da će se uskoro, na sličan način, rešiti i pitanje borbenih aviona koji su nekada leteli u Vojsci Republike Srpske, a za koje je Vojska Srbije takođe izrazila interesovanje.

Pre potpisivanja ugovora, dva ministra su na aerodromu u Batajnici zajednički aktivirali zemaljski simulator letenja za Supergaleb G-4, koji je Vlada Crne Gore ranije ustupila Vojsci Srbije.

http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/crna-gora-ustupa-srbiji-avione-supergaleb_183657.html

Постави коментар